Vanliga it-frågor

Även IT-experter behöver då och då ställa en fråga. Om du är, i likhet med många andra, en datoranvändare som använder datorn på jobbet eller hemma, utan att veta särskilt mycket den egentliga tekniken bakom, har du säkert ännu fler frågor. Nedan kan du ta del av några av de vanligaste it-frågor som svenskarna undrar över.

  • ·Vad innebär illegal fildelning?

När du gör något olagligt finns det alltid en risk för att du kan åka fast, och dit hör numera fildelning av upphovsrättsskyddat material. Den senaste tiden har det också införts nya regler när det kommer till hur en tredje part kan se dina internetvanor. IPRED-lagen har gjort det lättare för polisen att hitta de som bryter mot lagen över internet. Om du har barn hemma som är omyndiga är det du som målsman som är ansvarig för vad din IP-adress används till. I praktiken är det dock få som åker fast för illegal nedladdning. Värt att tänka på är också att de filer du eventuellt laddar ned från de olika torrent-sidorna kan innehålla virus.Vanliga IT-2

  • ·Hur bra dator krävs?

Beroende på prestandan skiljer sig de olika datorerna åt mycket. De allra flesta vill ha en maskin som de kan använda för att kolla sin mail, skriva texter och kunna streama film och musik. För dig som inte spelar några grafikkrävande spel eller använder din dator till särskilt avancerade uppgifter kan en dator med ett RAM-minne på 2 GB vara fullt tillräckligt. Intel Core 2 är en processor som fungerar bra för nybörjaren, och den finns i många av de lite billigare datorerna. Om du ska spela avancerade spel kan det krävas bättre minne, processor och, framför allt, grafikkort.

  • ·Hur undviker jag virus?

Det första du behöver göra när du köpt en ny dator är att installera ett antivirusprogram. Ibland får du även en testa på-version med på köpet av din dator. Det finns både gratis- och betalversioner, där betalversionerna tenderar att vara utförligare och mer uppdaterade. Du måste helt enkelt prioritera och utifrån det välja om du vill köpa ett program eller använda en gratisversion. Se till att programmet ständigt uppdateras. Tänk också över dina internetvanor; att ladda ned filer kan leda till att din dator smittas, speciellt om du gör det från de illegala sidorna.

  • ·Hur tar jag bort ett oönskat program?

Många ovana datoranvändare begår misstag när de ska avinstallera program från datorn. Om du slänger programfilen i papperskorgen blir programmet inte avinstallerat på korrekt sätt. Om du har Windows går du med hjälp av startmenyn in i Kontrollpanelen och leta fram Program, där du klickar dig in på rubriken som säger Avinstallera program. Då får du också en bra översikt över vilka program du faktiskt har på datorn.

Lämna ett svar