LastPass

Av säkerhetsskäl uppmanas vi att ha olika lösenord till olika webbplatser och bloggar. Därför behöver vi byta lösenord ofta för att inte någon främmande ska kunna komma åt någon av dessa lösenord. Självklart, borde det vara, att lösenord inte ska vara kopplade till den webbplats man loggar in på. Det fick mjukvaruföretaget Adobe anledning att se över efter en säkerhetsincidens. De upptäckte lösenord som; ”photoshop” och ”adobe123”. Till andra riktigt urusla lösenord hör; ”12345678”, ”password”, ”qwerty” och ”abc123”.

 

Glömda lösenord
Med så många lösenord att hålla reda på blir det ett riktigt gissel. Även om man tror sig har skrivit upp sina lösenord och absolut den senaste varianten av de, så är det lätt hänt att man helt enkelt glömmer bort det. Det är tradigt att behöva hämta ett nytt lösenord. Det tar tid och betyder ofta ett avbrott i pågående arbete.

Internet Security
Internet Security

 

Lösningen på problemet
Idag finns det åtminstone en lösning på det problemet. Verktyget heter Lastpass och det förenklar verkligen tillvaron då det handlar om surfning på internet, lagring av lösenord och hantering av dessa och andra viktiga data. Vartefter man surfar till olika ställen uppmanas man av Lastpass att spara nya lösenord. Som genom ren magi hanterar sedan Lastpass inloggningen helt automatiskt då man återvänder till webbplatsen.

På sitt användarkonto hos Lastpass får man en överblick av sina samtliga konton och lösenord. Användargränssnittet är lättanvänt. Här går det lätt att redigera, radera, och organisera de data som är lagrade på ens användarkonto. Då man är ny som chef skulle man kunna föreslå det här verktyget som en effektiviseringsåtgärd. Eftersom man kan ha samma Lastpass konto på samtliga datorer man använder sig av synkroniseras de sparade uppgifterna helt automatiskt. På så sätt är man alltid uppdaterad. Inte nog med det, Lastpass låter en konfigurera en profil för varje familjemedlem, kreditkort (det privata eller företagets) samt faktura- och leveransadress.

 

Räddaren i nöden
Lastpass finns i en gratisversion. Verktyget kan verkligen vara en räddare i nöden. Även om man inte använt ett lösenord på mer än ett år så kan Lastpass hjälpa till att finna det glömda lösenordet så snart man laddat ned verktyget till ens dator och installerat det.

 

En djävul i förklädnad

Lastpass verkar vara det perfekta hjälpmedlet då det gäller lösenordshantering både för organisationer och privatpersoner. Det heter att om något verkar vara för bra för att vara sant så är det också så. Måhända kan mindre nogräknade, för att inte säga personer med mindre bra syften, använda sig av Lastpass för att också komma över den information som finns lagrad på varje enskilt Lastpasskonto. Fast inget hindrar dem från komma över den informationen från vilken dator som helst – med eller utan Lastpass installerat.

Lämna ett svar