Tips när man köper dator

Börjar din gamla dator att sjunga på sista versen? Att köpa en dator är en bra investering, speciellt om du använder den till att arbeta och tjäna pengar. När du väljer att köpa en ny eller begagnad dator finns det ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke. Vad kommer du först och främst använda datorn till? Vad finns det för andra användningsområden som kommer vara aktuella? Datorer som främst används till spel kräver exempelvis ett bättre grafikkort än en dator som bara används för att skriva dokument. Att välja rätt från början kan spara dig mycket pengar.

hofors-it.2.se

Saker att tänka på när du köper dator

Att köpa rätt dator kan vara lika svårt som att hitta en bra fastighetsförvaltare i Stockholm. Utgå alltid från dina behov och försök att matcha dem med datorns prestanda. Föredrar du en stor skärm som också fungerar bra när du ska titta på film eller vill du ha en lätt laptop som går att bära med sig överallt? Tänk också på saker som batteritid och prestanda. Om du exempelvis ofta är ute på vift och inte har tillgång till eluttag kanske du behöver välja en dator som har lång batteritid och snabbt går att ladda upp. Tänk också på din budget, är det absolut nödvändigt att köpa en dator denna månad eller kan du vänta en stund och köpa en som kommer passa dina behov bättre? Det går att hitta smidiga datorer i prisklassen 3000 – 5000 SEK, men då kommer du kanske behöva kompromissa med grundläggande saker som presentanda och minne.

Andra viktiga frågor

Vill du verkligen ha en dator eller är du öppen för andra alternativ? Numera finns det en rad av olika prylar som kan göra jobbet om du har specifika och snäva behov. Vill du titta på film i första hand kanske det är rimligare att ha en mindre tv med inbyggd internetuppkoppling och Netflix? Då kan då även använda TV:n för surf och e-post. Har du tänkt att använda din dator till att göra research, läsa och surfa på internet? Då kanske en surfplatta kan passa lika bra. I 2013 började Google släppa sin Chromebook, ett prisvärt alternativ för dem som endast vill ha en dator att surfa runt och använda enkla appar. De är betydligt billigare än de flesta datorer och ett driftssäkert alternativ. Google har själva nyligen gått ut med en utmaning till alla hackare. Den som lyckas hacka en Chromebook kan plocka hem 100 000 dollar. Om säkerhet står högt på din lista har du där en stark kandidat. En dator med bra prestanda är dock svårslagen om du vill minimera antalet apparater eftersom du kan använda den till så många olika saker.

Lämna ett svar