Gratis programvara

Att det finns så mycket gratis programvara tillgängligt nu, är något som gör att det finns möjligheter för alla att ta del av dem. Också stora företag som Skype och Whatsapp ger ut sin programvara utan att ta betalt för den. Många spelföretag ger ut sina spel gratis, men har istället reklam i form av annonser eller videoklipp som spelare måste titta på före de kan fortsätta spelet. För programmering kan användas många olika sorters gratis programvara. Det är nuförtiden oftast personer som jobbar med program som betalar för dem.

Lika möjlighet för alla

Det är många som Vill se en satsning på mer programmering i skolan, och med den situation vi har idag med så mycket gratis programvara av hög kvalitet tillgänglig är det något som lätt kan göras till verklighet. Förr var det svårare för elever att få tag i de rätta verktygen, men det är nu lättare och det gör att alla har en jämlik möjlighet att prova på programmering och andra saker som kräver programvara. Skolan bör dock se till att alla elever har tillgång till en dator och inte anta att föräldrarna ska skaffa dyr utrustning för egna pengar.

Gratis programvara i framtiden

Det har spekulerats mycket runtom internet om ifall stora företag som just nu erbjuder gratis programvara kommer att ändra sin policy och börja ta betalt. Till exempel Facebook är ett av företagen som det spridits mycket rykten om. Kommer de att börja ta betalt eller inte? Facebook har nekat att de kommer att börja ta betalt för sin app, men användarna verkar ha svårt att tro på det. Till exempel Open Office som är en gratis motsvarighet till Word, och Gimp som är en gratis version av Photoshop kommer fortsättningsvis att vara gratis, och antalet företag som byter gratis programvara mot reklamplats kommer förmodligen att växa.

 

Lämna ett svar