Startar din dator långsamt?

Att din dator plötsligt startar mycket långsamt behöver inte betyda att dess tid är över och att det är dags att byta ut den mot en ny. Med största sannolikhet beror det på att du har en rad program som startas automatiskt när du sätter på din dator, som gör att uppstartsprocessen tar betydligt längre än den skulle behöva göra, särskilt eftersom du troligen inte ens vill att många av dessa program ska starta automatiskt. Om du inte stänger ner programmen efter uppstart ligger de dessutom igång i bakgrunden och tar upp datorns resurser i onödan. Det finns med andra ord flera anledningar att rensa upp bland de program som finns i din autostartlista.

Ett sätt att göra detta är med det inbyggda programmet Msconfig som kommer med Windows, men det finns också flera gratisprogram som gör processen betydligt enklare. Ett av dem är Quick Startup, från Glarysoft. Efter att du hämtat och installerat programmet (vilket du kan göra på Glarysofts hemsida), får du redan när du öppnar programmet en överblick över de program som ligger i din autostartslista. Om du inte känner dig bekväm med engelska kan du välja svenska som ditt inställda språk i Hjälp-menyn.computer-1106900_960_720

Om du klickar på programmen i listan kommer det på höger sida upp en liten panel med information om programmet, bland annat hur andra användare av Quick Startup har rankat det och om de tycker att det är användbart eller inte. Detta kan eventuellt vara till hjälp för dig när du avgör om du själv ska ta bort det från autostart eller inte. För att ta bort ett program högerklickar du helt enkelt på det och väljer ”Inaktivera denna post”. Du kan också välja att fördröja starten av programmet med valfritt antal sekunder, för att få en snabbare start men ändå få upp programmet automatiskt efter någon minut.

När du ändå håller på att rensa upp i din autostartlista kan du som är företagare också passa på att rensa upp i dina affärer, och se till att eventuella tvister om betalningar och annat blir lösta. Du kan få hjälp med betalningsförelägganden, handräckning och annat från Intrum, som är auktoriserade för att syssla med delgivning.

Lämna ett svar