En dator går att få i mängder av olika former och utföranden när du köper den färdig i affär. Om du är beredd att bygga den själv är möjligheterna dock i princip obegränsade. Då kan du sätta ihop komponenterna på precis det sätt som du själv vill. Det gör att du slipper kompromissa med dig själv och välja det ena framför det andra. När du bygger datorn på egen hand är det bara du som avgör vad som behövs och vad som inte gör det. Det betyder att din dator kan passa perfekt för dina ändamål och på så sätt göra jobbet som du vill att den ska göra utan problem.
Att bygga ihop en dator låter kanske svårare än vad det är. Faktum är att det går ganska smidigt om du är beredd att lägga några timmar på att lära dig om de mest grundläggande termerna och delarna. Givetvis går det ännu lättare om du har ett datorintresse eftersom du då troligen redan kan grunderna vilket snabbar på inlärningen. Det viktigaste är att du brinner för projektet och är beredd att lägga kvällar och helger på att bygga ihop din egen dator. Annars är risken stor att burken blir stående i garaget.
När du bygger ihop datorn finns det vissa komponenter som måste finnas mer för att den ska fungera. Processorn är en av de mest avgörande delarna för att datorn ska fungera på ett korrekt sätt. Om du vill att datorn ska ladda snabbt och utföra kommandon utan att du behöver vänta ska du investera i en kraftfull processor. Dessa kan vara relativt dyra, men om du lägger pengar på en dator lär det kännas som slöseri när det tar flera minuter att starta upp den.
En annan viktig komponent är hårddisken. Här finns det två olika varianter, intern och extern. Många väljer en normalstor intern hårddisk för att spara program och filer som används dagligen för att sedan komplettera med en större hårddisk för lagring för utrymmeskrävande filer som exempelvis högupplösta videos. Med en rejäl hårddisk slipper du ägna dig åt att bränna ut DVD-skivor eller föra över filer på otaliga USB-minnen.