Antivirus behöver inte vara dyrt

En anledning till att många människor drar sig för att installera ett antivirusprogram på sin dator är att de är dyra, och innebär en stor investering – de kostar ofta många hundralappar, om inte tusenlappar, att köpa, och sedan många hundralappar till om året att hålla uppdaterade. Trots att man vet att ens dator är utsatt för risker utan ett antivirusprogram kan sådana kostnader vara för mycket för en student som försöker klara vardagen ekonomiskt. Det finns dock gratis antivirusprogram som gör att alla har möjlighet att skydda sig i någon mån.

Faktum är att många av de tillverkare som erbjuder dyra antivirusprogram också erbjuder en gratisversion av sitt program med färre funktioner. Det kan verka paradoxalt att företagen på detta sätt konkurrerar med sig själva, men gratisversionerna gynnar företagen på två sätt. Dels fungerar de som marknadsföring – om en student har använt gratisversionen av ett program, är det mer sannolikt att han eller hon köper fullversionen när de har fått ett arbete och har råd. Dels blir det lättare för företagen att skydda sina betalande kunder från hot ju fler datorer i världen som är skyddade. En oskyddad dator som blir infekterad av virus och kan utnyttjas för attacker innebär ju att hotet ökar mot företagets kunder.matrix-434036_1280

Gratisprogrammen ger ofta ett grundläggande skydd som man kan klara sig med om man surfar försiktigt: de hindrar datorn från att infekteras med skadlig kod som virus, maskar, spionprogram eller spökprogram. Vissa gratis antivirusprogram erbjuder också ett visst skydd för webbläsaren.

En annan sak som avskräckt datoranvändare från antivirusprogram är att de vanligtvis tar upp mycket stor plats på datorn, och kan slöa ner dess processer. Så är dock inte fallet med det antivirusprogram som kommer förinstallerat på Windows 8 och automatiskt startar upp om inget annat antivirusprogram installeras. Programmet skyddar datorn från det att du sätter på den för första gången. Annars är perioden mellan att du startar upp datorn och installerar ett antivirusprogram en tid då datorn är sårbar för attacker, men så är alltså inte fallet med Windows 8.

Om du trots detta känner att du behöver ytterligare skydd för din dator, eller behöver hjälp med andra mjukvarufrågor, kan du kontakta Internetvikings.com.

Lämna ett svar