Hårddisken kraschat – vad göra?

Det är lätt hänt att en hårddisk kraschar. Det kan vara en närmast traumatisk upplevelse. Många har information som de är mycket rädda om på sina hårddiskar, och även om de övriga komponenterna som utgör datorns hårdvara, som processorn eller grafikkort, går att köpa nytt och byta ut, så kan informationen vara oersättlig. Den enda lösningen är då att se till att rädda det som räddas kan. Det kan nämligen gå att återvinna informationen som finns på den kraschade hårddisken.

Om du akut vill se vad som finns kvar att rädda i informationsväg kan du kan lämna in din trasiga hårddisk till en firma som specialiserar sig på att återställa kraschade hårddiskar. De allra flesta datorföretag kan också hjälpa dig med det. Allt beror på hur pass skadad din hårddisk är. Företagen kan, i många fall, hitta felet och åtgärda det för att sedan återfå informationen. Ibland är disken så skadad att det behövs bytas ut komponenter, vilket är ett betydligt mer komplext ingrepp. Med större komplexitet ökar också priset, medan risken för att din information är oåterkalleligt borta ökar. Det är dock alltid värt att ta hårddisken till ett dataföretag för att se vad de säger.Hårddisk krash 2

Att försöka återfå informationen från en hårddisk ska dock ses som en sista utväg. Om du inte har en kraschad hårddisk är det viktigt att du förbereder dig, så att du slipper hamna i den jobbiga situationen. En hårddisk kan krascha utan någon vidare förvarning och då vill du inte stå där med händerna i byxfickorna. Det viktigaste du kan göra för att se till att du får behålla all information är att göra en backup på alla dina viktiga filer. En backup är, precis som namnet avslöjar, en säkerhetskopia av dina filer. Du kan göra säkerhetskopior på en rad olika sätt.

Om dina filer inte tar upp särskilt stor plats – om det rör sig om bilder eller dokument, exempelvis – kan det räcka gott att köpa ett USB-minne. Då lägger du in dina filer på USB-minnet och på så sätt har du alltid en säkerhetskopia. Om du har mycket du vill spara – som videoklipp eller andra platskrävande filer – är det bättre att investera i en bärbar hårddisk. De behöver inte vara särskilt dyra och då behöver du inte oroa dig över att det inte ska finnas tillräckligt med plats. Ett billigare alternativ kan vara att köpa DVD-skivor som du bränner över informationen till, men det är också ett betydligt mer tidskrävande projekt.

Lämna ett svar